Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je kind regelmatig overdag in zijn broek plast, als het heel vaak buikpijn of hoofdpijn heeft of zich niet lekker voelt, als je kind het iedereen maar naar de zin wil maken of als de meest normale taakjes eindeloze strijd opleveren.
In eerste instantie denk je misschien dat het door van alles nog nog wat komt. Je staat er niet direct bij stil dat je kind langzaam maar zeker een trauma aan het ontwikkelen is door ‘gewoon’ naar school te gaan.
En toch kunnen dit allemaal tekenen zijn van een schooltrauma.
Trauma ontstaat niet alleen bij grote ingrijpende gebeurtenissen. Ook ‘kleine’ gebeurtenissen kunnen voor trauma zorgen. Bijvoorbeeld gepest worden op school, een leerkracht die jou stevig vastgrijpt wanneer je een boze bui hebt, maar ook de juf die jou voor extra bijles uit de klas haalt.
Kinderen met een schooltrauma vallen op doordat zij vaak één of meerdere van de volgende ( verdedigings) mechanismen inzetten:
Fight/ vechten
Flight / vluchten
Freeze / bevriezen
Fawn / Aanpassen, pleasen.
Voorbeelden van vechten/vluchten:
Boosheid, agressie, hyperactiviteit, snel gefrustreerd/geïrriteerd zijn, slecht slapen, schreeuwen, extreme reacties, verslavingsgedrag (gamen) ontwijken….
Voorbeelden van bevriezen:
Uit contact gaan, dagdromen, niet in beweging komen, blokkeren, hulpeloos opstellen, flauw vallen, lusteloos…
Voorbeelden van aanpassen:
Pleasen, jezelf wegcijferen, onderpresteren.
Wanneer er niet aan het trauma gewerkt wordt en kinderen in dezelfde situatie blijven zitten ( er geen aanpassingen komen op school of het kind niet begrepen wordt in zijn behoeften en manier van leren) dan nemen de symptomen en gezondheidsklachten alleen maar toe.
Schooltrauma aanpakken begint bij de ouders. Het kind voelt zich bij de ouders namelijk nog het meeste veilig. Door de juiste aanpassingen in je eigen houding en in je reactie op je kind , kan jouw kind zijn trauma gaan verwerken. Pas als het kind de verbinding met de ouders èn met zichzelf weer volop aan durft te gaan, kan het kind zich weer openstellen voor andere hulp.
Daarnaast is het noodzakelijk dat er op school aanpassingen komen die passen bij de leerstijl/mogelijkheden van het kind.
Zou jij het fijn vinden om even met mij te sparren over je kind en waardevolle tips te ontvangen? Meld je dan aan voor een gratis sessie!
Comments