top of page
backtoafricajambo

Kinderen die geen oplossingsstrategieën hebben

Een van de meest voorkomende dingen die ik bij (creatief) hoogbegaafde kinderen waarneem is dat zij geen oplossingsstrategieën hebben.

Het zijn de kinderen die blokkeren, die erg faalangstig lijken, die volledig vastlopen op school en/of (extreem) gedrag vertonen. Bij sommige kinderen wordt dit al op jongere leeftijd zichtbaar, bij andere zie je het duidelijker wanneer zij naar het voortgezet onderwijs zijn gegaan.

Stel je eens voor dat je een brein hebt dat razend snel en associatief denkt. Dan is er bij een opdracht niet één passend antwoord, maar dan zie je er misschien wel 10. Het is hartstikke mooi dat je zoveel mogelijkheden ziet, en dat je in staat bent om ‘out of the box’ te denken, maar niet als je geen idee hebt hoe je vervolgens doormiddel van een duidelijke strategie tot een antwoord moet komen.

Het frustreert je nog meer als je ziet dat de kinderen om jou heen braaf het ene na het andere antwoord op papier krabbelen en jij in de grabbelton van antwoorden nog steeds niet weet wat, en hoe je moet kiezen.

Geen oplossingsstrategieën hebben uit zich in de thuissituatie door zeer afhankelijk, onzelfstandig, angstig en lui gedrag. Ook thuis zijn er vele momenten waarop het kind zelf een strategie moet volgen om een taak te volbrengen. Dat kan variëren van het maken van huiswerk, tot het opensnijden en smeren van een croissantje.

De valkuil voor ouders is dat zij dingen voor het kind blijven doen ipv samen met het kind te kijken hoe het kind dat zelf kan gaan leren. Hoe langer je hier echter mee wacht, hoe groter de angst en de weerstand van het kind zal zijn.

Herken je je kind in dit verhaal?

Word je dan eerst eens bewust van de momenten waarop jij dingen van je kind overneemt. Zijn er dingen bij die je kind qua leeftijd eigenlijk zelf al zou mogen kunnen? Reik je kind dan een aantal oplossingsstragieën aan door het samen met een kind te doen. Dat is iets anders dan tegen je kind zeggen: ‘vanaf nu ga je dit zelf maar eens doen’.

De reden waarom kinderen deze afhankelijkheid vertonen is deels omdat zij werkelijk geen idee hebben hoe zij het e.e.a. aan moeten pakken, anderzijds omdat de angst te groot is om te mislukken. Geef je kind dus een succeservaring door hem strategieën aan te reiken en deze samen te oefenen. De meeste creatief hoogbegaafde kinderen hebben daar vaker dan 1 keer iemand bij nodig.



115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page