top of page
backtoafricajambo

Hoe kan een kind leren op zichzelf te vertrouwen als het constant beoordeeld wordt?

Wanneer een kind oefent met het leren rechtop zitten, doet het dat vanuit een soort oervertrouwen dat al is ontstaan in de baarmoeder. Een kind ervaart daar bescherming, nabijheid, warmte en veiligheid. De behoefte om verbonden te zijn, in verbinding te zijn met anderen is diep in de hersenen verankert. Er is geen kind dat zich eerst afvraagt of het überhaupt in staat is om zelfstandig te leren gaan zitten. Dat gebeurt gewoon, vanuit het oervertrouwen dat het dat kan. Dat oervertrouwen is als een soort plant. Het kan groeien en sterk worden als het gevoed wordt, en het verpietert als niemand het verzorgt. Het wordt gevoed doordat het kind voelt dat het in verbinding is met iemand die hem helpt om een nieuwe of moeilijke situatie samen te overwinnen.


En als een kind dan vanuit dat oervertrouwen heeft leren zitten, lopen en praten gaat het voor het eerst naar school. De eerste dag stapt het vol blijdschap en enthousiasme deze nieuwe wereld in. De wereld van volgsystemen, gemiddelden, toetsen en beoordelingen. Er wordt van het kind verwacht dat het zich aanpast en dat het zich bezig houdt met dingen waar het minder goed in is. Zijn de toetsresultaten bij het rekenen bijvoorbeeld niet helemaal volgens de norm, dan wordt er ingezet op extra oefenen zodat dit beter wordt. Wanneer de resultaten echter niet veel beter worden en het kind steeds maar weer hetzelfde moet herhalen op de manier zoals er van hem verwacht wordt zal het op den duur van zichzelf gaan beweren dat het 'niet zo goed is' in rekenen. Voeden we hiermee het oervertrouwen?


Vertrouwen in het eigen vermogen krijgen kinderen dan, wanneer zij de mogelijkheid krijgen om, vanuit de verbinding met anderen, zelfstandig uitdagingen aan te gaan, problemen op te lossen en een uitweg uit moeilijke omstandigheden te vinden.

Wie deze ervaring niet vanaf het begin af aan heeft kunnen hebben, en het als vaste overtuiging heeft kunnen opslaan in zijn brein, is overgeleverd aan angsten en problemen.

Het vernietigen van het kinderlijke oervertrouwen en de angst die het wordt aangepraat doordat het niet voldoet aan de verwachtingen is, mijns inziens, het ergste wat je een kind kunt aandoen.


Het oervertrouwen van bijna alle hoogbegaafde kinderen is beschadigd, vaak zelfs nauwelijks of niet meer aanwezig. Terwijl het toch zo veel moois te brengen heeft in deze wereld.


Wil jij weten wat je kunt doen om dit oervertrouwen bij je hoogbegaafde kind te herstellen? Boek dan nu een gratis sessie! Hierin geef ik je een aantal zeer waardevolle tips die je direct kunt toepassen! Er zijn nog 5 gratis sessies vrij in April.


Neem hiervoor contact op via de mail: wendypeperonline@gmail.com,

of bel: 06 21 42 78 34





31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page